Dacă doriți un aperitiv cu precizie elvetiana, ați nimerit exact unde trebuie. Nu va trebuie multe ingrediente si nici n-o sa va dea mare bătaie de cap, insa rezultatul o sa va surprinda foarte plăcut.
Ingrediente: o foaie de placinta ( foietaj ) , 2 oua, 2 galbenusuri, 80 gr branza ementhaler-răzuita, 150 gr crenvusti, 1/2 ceapa, 400 ml lapte, 20 gr unt, sare, piper.
Preparare: intr-un bol am bătut ouăle, am adăugat laptele, am condimentat cu sare si piper lăsând apoi vasul deoparte.
Am pus untul într-o tigaie pe foc mic, am adăugat ceapa tăiate felii subtiri, când s-a calit puțin am adăugat si crenvustiul tăiat cubulete si am lăsat pe foc pana s-a rumenit.
Am întins foaia de placinta cu tot cu hartia de copt într-o tava termorezistenta, am presarat branza răzuita, am turnat ceapa cu crenvustiul si deasupra am pus ouăle bătute cu laptele. Am băgat tava la cuptor ( preincalzit ) la 180 grade timp de 45 minute.
Am scos tava din cuptor, am mai răzuit niște branza deasupra si am servit-o calduta.
Foarte buna si foarte consistenta! Trebuie încercata ! Sa aveți pofta!
Reteta aceasta este de pe site-ul Laurei Adamache. Am adaptat-o puțin in baza mai multor circumstante si iată ce a ieșit : o prajitura de post foarte gustoasa si ușor de preparat.
Ingrediente : 100 gr amidon, 200 gr faina 00, 1 vârf de cuțit de sare, 1 plic praf de copt ( 16 gr), 120 ml ulei de masline, 130 gr zahăr, 100 gr fructe de pădure congelate.
Preparare: am amestecat într-un bol faina cu amidonul si praful de copt. Într-un alt vas am amestecat uleiul de masline cu zaharul pana am obținut o consistenta omogena, am pus laptele de soia apoi am incorporat faina cernuta printr-o sita in câteva transe.
La sfârșit am adăugat fructele de pădure congelate, amestecand încet. Am turnat amestecul într-o tava de chec tapetata cu hârtie de copt si insa cu putina margarina. Am băgat tava la cuptor ( preincalzit) la 180 grade aproximativ 45 minute. Faceți proba cu scobitoarea-introduceti o scobitoare in mijloc, dacă nu se lipeste e gata!
L-am lăsat sa se raceasca puțin, l-am pudrat cu zahăr si am servit feliute de chec cu lapte de soia. A fost la fel de bun si a doua zi la mic dejun însoțit de o cafeluta.
Placinta americană.. Nu este vorba de filmul binecunoscut ci de o reteta clasica din bucataria americană. Este ceva dulce, foarte ușor de preparat si poate fi savurat fara nici o grija in zilele de post.
Ingrediente: 1kg mere, 150 gr zahăr, coaja de la 1 lămâie, sucul de la 1/2 lămâie, 1 lingurita scortisoara, 4-5 biscuiti ( eu am pus amaretti ), 2 foi pasta brisee confectionata.
Preparare: am tăiat merele feliute subtiri, am turnat peste ele sucul, apoi coaja de lămâie, zaharul
si scortisoara si am amestecat bine totul. Am pus prima foaie de pasta brisee cu tot cu hartia de copt într-o tava de tort. Am înțepat cu furculita aluatul ca sa se poată elimina aerul,
am pus biscuitii maruntiti, apoi merele niveland bine. Deasupra am pus a doua foaie, am tăiat cu cutitul aluatul in exces de pe margini,
am decupat din el niște forme si le-am aranjat in mijloc ( eu am făcut o floare, nu știu dacă seamănă :D ). Cu furculita am sigilat marginile, înțepand si foaia pe alocuri. Am băgat tava la cuptor, preincalzit la 180 grade timp de 35 minute pana s-a rumenit puțin la suprafața. Când nu postiti, cu 5 minute înainte sa expire timpul de coacere ungeti placinta cu ou bătut, presarati puțin zahăr deasupra si mai lăsați 5 minute la cuptor sa se formeze o crusta lucioasa.
Am lăsat-o sa se raceasca in cuptor cu ușa deschisă vreo 10-15 minute apoi am scos-o din tava si am servit-o calduta. Sa aveti pofta!
Cum suntem încă in Postul Pastelui, uite încă o mancare simpla si la îndemâna oricui pentru zilele de post.
Ingrediente: 1 kg fasole boabe, 1 morcov mare, 1 ardei roșu, 1 ceapa, sare, piper, suc de roșii, ulei de floarea soarelui.
Preparare: am pus fasolea la inmuiat într-un vas cu apa rece si am lăsat-o de seara pana dimineața,am pus-o la fiert, apoi am lăsat-o sa se odihneasca in strecuratoare. Am tăiat ceapa, morcovul si ardeiul cubulete, le-am pus la calit într-o oala cu puțin ulei, am pus o lingurita de condiment cu ardei, roșii si patrunjel, sare,
piper si suc de roșii. Am mai lăsat puțin pe foc, am adăugat cam 3 l de apa si am lăsat sa fiarba toate legumele cam 30 minute.
Am pus fasolea in oala si am mai lăsat pe foc încă 10 minute. Într-un vas am amestecat o lingura de faina cu putina supa din oala si am turnat-o peste fasole.
Am amestecat bine, am mai lăsat puțin sa fiarba apoi am închis focul. Am adăugat niște patrunjel tocat in oala si gata mâncarea mea de fasole. Am servit-o cu o salata de ceapa zdrobita cu ulei si otet si cu pâine proaspata de casa! Ieftin si bun! Sa aveți pofta!
Asta a fost cina de aseară. Simplu, rapid, ieftin si bun! :D Dacă sunteți într-un impas si nu știți ce sa mai gatiti, pastele salvează situația întotdeauna. In combinatia asta gustul este senzational! Incercati si va veți convinge! :D
Ingrediente: 450 gr paste ( eu am pus penne ), 200 gr pancetta afumata ( sau bacon ), o cutie brânză Philadelphia Classic, puțin ulei de masline, sare, piper.
Preparare: mai întâi am pus pastele la fiert într-o oala cu apa, sare si puțin ulei de masline. Am pus într-o tigaie puțin ulei de masline si când s-a încins uleiul am pus pancetta, lăsând-o pe foc pana s-a rumenit bine. Am turnat deasupra branza
si jumătate de pahar de apa fierbinte ( din oala in care am fiert pastele ). Am amestecat bine pana am obținut un sos fluid, apoi am adăugat pastele ( scurse de apa). Am servit pastele caldute, presarate cu putin piper, alaturi de un paharel de vin roșu.
In câteva minute cina e gata! Sa aveți pofta!
La noi e foarte cald, aproape 23 de grade..vine vara!!! Asa ca ieri am mai făcut o inghetata, de data asta cu nutella si stafide! Astăzi e gata pentru a fi servita! Delicioasa! :D
Ingrediente: 460 gr lapte, 300 gr nutella, 50 gr zahăr, 10 gr amidon de porumb, 200 gr frisca, 100 gr stafide, 2-3linguri rom.
Preparare: am dizolvat amidonul in lapte, am adăugat zaharul si am pus într-o cratita pe foc mic. Când a început sa fiarba am mai lăsat pe foc 5 minute amestecand continuu.
Am luat cratita de pe foc si am adăugat nutella. Am amestecat bine pana când nutella s-a integrat complet in crema de lapte. Am lăsat crema sa se raceasca complet, am bătut frisca parțial ( sa aibă consistenta unei smantane ), si am adăugat-o cremei reci.
Am turnat crema într-un contenitor închis ermetic si am băgat la congelator. Dupa 40 de minute am scos inghetata, am amestecat-o cu o lingura si am adăugat stafidele (le-am tinut 15 minute in apa calduta cu 3 linguri de rom, apoi le-am stors bine). Am băgat iar la congelator si am amestecat iar tot la 40 minute timp de 2 ore, apoi am lăsat la congelator pana s-a întărit bine (eu am lăsat de seara pana dimineața ).
Gata, acum putem savura totul in voie! Sa aveți pofta!
Va place lămâia? Dacă da, cu siguranță o sa va placa si inghetata asta. Se apropie zilele de vara așa ca va puteți pregăti de acum ceva racoros si foarte aromat. Inghetata făcută acasă, fără coloranti si conservanti va fi pe gustul întregii familii! Haideti la treaba!
Ingrediente: 200 gr zahăr pudra, 300 ml lapte, 250 gr mascarpone, 150 ml suc de lamaie ( cam 3 lamai mari ).
Preparare: am pus pe foc laptele amestecat cu zaharul pudra si am lăsat pana s-a topit zaharul (cam 3 minute), apoi l-am pus la racit. Am mixat puțin mascarponele apoi am adăugat treptat laptele racit.
Am mixat pana s-a omogenizat apoi am adăugat sucul se lamaie. Am turnat amestecul rezultat într-o caserola închisă ermetic, am băgat-o la congelator si am amestecat din 40 in 40 minute timp de 2 ore ca sa nu se formeze gheata. Am lăsat apoi la congelator pana s-a intarit bine si s-a putut servi inghetata.
Cel mai bine e sa o faceți seara si sa o lăsați pana dimineața. O puteți servi in con de napolitana ( găsiți in comerț )
sau in cupe pentru inghetata! Dacă nu mai aveți răbdare merge si direct din cutie! :D Sa aveți pofta!
Vreți un mic dejun consistent? Iată o varianta interesantă- cu ingrediente simple si la îndemâna fiecăruia obtineti o mâncare senzationala in câteva minute.
Ingrediente: 3 cartofi mari, 1 ceapa, 1 ardei roșu, 6 oua, 80 gr brânză Philadelphia, câteva frunze de patrunjel, sare, piper, ulei de floarea soarelui.
Preparare: am pus pe foc într-o oala apa cu sare si am lăsat sa fiarba. Între timp am curatat cartofii si i-am tăiat felii subtiri. Când a fiert apa, i-am pus in oala si i-am lăsat cam 2 minute, i-am scos si i-am lăsat deoparte.
Am tăiat ceapa felii subtiri si ardeiul cubulete. Am pus ardeiul la calit într-o tigaie cu puțin ulei, am lăsat puțin pe foc apoi am adăugat ceapa.
Când s-au inmuiat puțin am adăugat cartofii si am mai lăsat pe foc cam 4 minute, dupa care am turnat totul într-o tava tapetata cu hârtie de copt.
Am bătut ouăle bine, am adăugat branza Philadelphia, sare, piper si patrunjel amestecand bine totul.
Am turnat amestecul in tava peste cartofi si am băgat tava la cuptor (preincalzit) la 190 grade pentru 25 minute. Am scos de la cuptor tava, am lăsat sa se raceasca puțin apoi am tăiat bucati si am mâncat pe nerasuflate.
Sa aveți pofta!
Sosul ragu face parte din sosurile de baza folosite in bucataria italiana, nelipsite de la masa de zi cu zi, acompaniat de diverse tipuri de paste. Sunt si alte variante de a prepara acest sos, cu alta ocazie va voi spune mai multe, dar astazi va prezint varianta sotului meu, pe care mi-am insusit-o in sfarsit! :-D
Ingrediente: pt sos : 500 gr carne macinata mixta (vita si porc), 1l suc de rosii, 1 morcov mare, 1 ceapa, o tulpina de telina, 100 gr masline verzi, 2-3 catei de sturoi, sare, piper, ulei de floarea soarelui. 450 gr tagliatelle
Preparare: am pus canea macinata intr-o oala pe foc cateva minute, amestecand continuu. Am scurs apa rezultata, am turnat carnea intr-o tigaie incapatoare, am pus niste ulei lasand putin sa se caleasca.
Am taiat cubulete morcovul, ceapa, telina, iar maslinele le-am dat pe razatoarea mare. Am pus morcovul, ceapa si telina in tigaia cu carnea, le-am lasat 3-4 minute pe foc, apoi am pus maslinele.
Am mai lasat pe foc 3-4 minute amestecand, apoi am pus sucul de rosii, sare, piper si am lasat sosul sa fiarba vreo 45 minute la foc mic, amestecand din cand in cand. La sfasit am adaugat usturoiul taiat feliute subtiri si am mai lasat pe foc cat sa se imbine aromele.
Sosul e gata! Am pus pastele la fiert intr-o oala cu apa, sare si putin ulei de masline, le-am scurs si le-am pus in farfurie, deasupra turnand sos de carne la discretia fiecaruia.
Le-am servit cu un pahar de vin rosu si multa voie buna! Daca va ramae sos puteti sa-l pastrati la frigider pana data viitoare. Mai mult, puteti prepara o cantitate mare si pastra la congelator in pungi inchise ermetic, putandu-va bucura de gustul minunat oricand doriti. Sa aveti pofta!
Aseară am făcut pita de malai. Sotul nu mai putea de pofta, a mâncat pe saturate. David a fost foarte incantat la randul lui de "papi bun"! Cred ca nu mai mancasem din copilărie..bunica ne făcea des iar noi o savuram muiata in lapte de vaca sau samatisa ( iaurt maramuresan facut in casa, 100% natural) :D O adevarata delicatesa. Am văzut ca v-am stârnit pofta si amintiri aseară când am pus poza pe facebook, așa ca mă grăbesc sa va dau reteta, pe care o am de la mama.
Ingrediente: 500 ml iaurt natural, 250 ml lapte, 270 gr faina malai, 100 gr faina de grâu, 1 lingurita praf de copt, 5 linguri de zahăr si un praf de sare.
Preparare: am turnat iaurtul într-un bol, am pus laptele, sarea si zaharul,
amestecand bine. Am pus faina se malai, apoi faina de grâu (amestecata cu praful de copt).
Am omogenizat totul obtinand o consistenta solida dar nu foarte groasa pe care am pus-o într-o tava tapetata cu unt si faina.
Am băgat tava la cuptor (preincalzit) la 200 grade pt 15 minute si apoi la 250 grade alte 15-20 minute, pana când s-a format o crusta rumena deasupra.
N-a apucat sa se raceasca bine ca am si mâncat-o cu iaurt. Puteti sa o serviti cu lapte sau cu o bucata zdravana de slanina, niste ceapa si oleaca de branza de oaie. Delicios! Mmmmmm, pot spune ca am retrait pt câteva momente perioada copilăriei. Sa aveți pofta!