Daca tot v-am poftit la scoverze, eu zic ca ar merge si niste pancove de post, tot ca la Maramu' binenteles! Pancovele in Maramures sunt la ordinea zilei, nu se poate fara ele, cum nu se poate fara sarmale ( cureti umplut ) si colac (cozonac). Si la noi curetiul umplut cu pancove sunt combinatia ideala! Eu sunt un fan declarat si ori de cate ori am ocazia, abia astept sa gust din ele. Exista doua variante de pancove : de dulce - care contin lapte si oua si de post- fara lapte si oua. Binenteles ca sunt mai bune cele de dulce, mai aromate si mai consistente, dar si cele de post sunt un concurent pe masura. Iata o reteta a mamei, spusa rapid prin telefon, dar cu mare drag si dor...
Ingrediente: 500 gr faina, 25 gr drojdie, 2-3 linguri de zahar, coaja de la 1 lamaie, apa calduta, sare, 1 lingura de margarina, ulei pentru prajit, zahar pudra pentru ornat.
Preparare: am pregatit faina intr-un vas incapator, cu coaja rasa de lamaie. Am dizolvat drojdia cu zaharul in putina apa calduta la care am adaugat si o lingura de faina. Am facut o maia pe care am lasat-o la dospit 10-15 minute. Dupa acest timp am turnat-o peste faina si am inceput sa framant
adaugand apa calduta pana s-a legat bine si s-a desprins de pe marginile vasului. Am adaugat margarina topita si am mai framantat pana s-a incorporat bine si am obtinut un aluat elastic. L-am acoperit cu un prosop si l-am lasat la dospit in cuptorul stins pana si-a dublat volumul 45-60 minute.
Din aluat am sucit o foaie groasa de aproximativ 1 cm din care am decupat pancovele cu o forma rotunda de biscuiti ( puteti folosi si un pahar ) apoi le-am asezat pe un prosop curat unde au dospit cateva minute. Am pus destul de mult ulei intr-o cratita mare ( de fonta, primita de la bunica ;D ) si cand s-a incalzit am pus pancovele la prajit intorcandu-le de pe o parte pe alta pana s-au rumenit bine. Trebuie sa se umfle atunci cand le punem in uleiul incins si sa creasca, atunci vom stii ca inauntru sunt goale si pufoase.
Le-am scos la racit pe un servetel de hartie, sa mai absoarbe uleiul in exces iar apoi le-am pudrat cu zahar din bugat! ;D
Sunt pufoase, aromate si chiar daca nu sunt acolo, au gustul de acasa!
Sa aveti pofta! ;D
Foarte bune ! Multumesc pentru reteta!
RăspundețiȘtergere