vineri, 26 aprilie 2013

"Mazăre frecata" ca la Maramu'




Dupa o tarta cu fasole domneasa azi am zis sa fac si o "Mazare frecata - ca la Maramu', ca la noi si fasolea tot mazare-i! :-D Am facut o oala zdravana, sa avem pentru toata ziua. Binenteles ca am scos castravetii si gogosarii murati din ton, un pahar de horinca si asa o mers ca unsa! :-D

Ingrediente: mai bine de un kg fasole,eu am avut alba-puteti pune de care aveti, 2 cepe mari, 4 graunte de usturoi, ulei, sare, boia dulce de ardei, cateva frunze de dafin.

Preparare: am lasat fasolea la inmuiat intr-o oala cu apa rece de seara pana dimineata, ca sa se umfle si sa fiarba mai repede. Am scos din dulap oala de zestre cu flori ca sa fie totul autentic :-D si pus fasolea la fiert impreuna cu cateva frunze de dafin. Pe parcurs cand apa din oala scade, mai adaugati cate un pahar de apa, sa fie fasolea tot timpul acoperita de apa. Cand s-a fiert am scurs-o de apa (pastrand putina apa deoparte) si m-am apucat de "pargalas". 
Am taiat ceapa si usturoiul marunt apoi le-am "pargalit" (calit) in ulei incins, puneti ulei destul, va trebui sa lege bine fasolea seaca. Am condimentat cu sare, piper si la urma am pus aproape o lingurita de boia de ardei si doua frunze de dafin. Am mai lasat putin pe foc apoi am luat tigaia deoparte. Am amestecat zeama in care a fiert fasolea cu putina apa fierbinte si am pasat cu mixerul fasolea, turnand din cand in cand putina apa sa se mai subtieze. Cum la Maramu' nu are tot omul mixer, bunicul "freca" fasolea cu batatorul din poza de mai jos, eu nu-l aveam, dar mi-l amintesc bine. :-D Cand ati obtinut o consistenta cremoasa (nu va bateti capul daca nu e pasata foarte bine, cu batatorul tot timpul ramaneau si bucati mai mari :-D)

am turnat "pargalasul" peste fasole si am amestecat bine pana s-a omogenizat. Gustati si mai adaugati sare sau piper, dupa gust.
Merge de minune cu "cureti din ton" (varza murata) dar e la fel de buna si cu alte muraturi. Important e sa nu va lipseasca de la masa paharul de horinca, ca-i mare bai! :-D Sa va sie de bine!

Tarta cu frisca si gelatina de capsuni - de post


Pentru ca imi ramasesera niste capsuni de cand am facut sorbetul m-am gandit sa fac o tarta cu frisca si gelatina de capsuni, tot de post. Iata rezultatul! :-D

Ingrediente: 1 foaie de placinta (fara oua si lapte, doar cu grasimi vegetale), 500 gr capsuni, 80 gr zahar, 10 gr gelatina foi, 200 gr frisca vegetala, cateva bucati de ciocolata neagra pt ornat.

Preparare: am intins foaia de placinta intr-o tava rotunda (22 cm) nu foarte inalta, am gaurit cu furculita toata suprafata si am bagat tava la cuptor (preincalzit) la 180 grade timp de 20 min. Cand aluatul s-a copt am scos tava din cuptor si am pus-o la racit.


Am lasat gelatina la inmuiat in apa rece timp de 10 minute, am spalat si taiat capsunile in doua apoi i-am pasat cu blenderul impreuna cu zaharul.

Dupa 10 minute am scos foile de gelatina si le-am topit intr-o oala cu o lingura de apa, la foc mic. Gelatina topita am amestecat-o cu capsunile pasate apoi am turnat totul peste foaia coapta. Am bagat tava la frigider si am lasat-o la racit 4 ore, pana s-a solidificat. Am batut frisca vegetala si cu o seringa pt prajituri am ornat toata suprafata, presarand deasupra si bucati de ciocolata neagra.
Uite asa am obtinut un alt desert de post, absout senzational si foarte foarte gustos.


Si dupa cum va spuneam...noi cu drag postim! :-D Sa aveti pofta!

miercuri, 24 aprilie 2013

Tarta cu fasole - de post


Daca la fasolea batuta adaugati o foaie de placinta si niste verdeata obtineti o tarta gustoasa si aratoasa numai buna de pus pe masa in zilele de post.

Ingrediente: 600 gr de fasole fiarta, 1 foaie de placinta ( cu grasimi vegetale, fara ou), 1 ceapa mare, 3 graunte de usturoi, putin ulei pt prajit, cateva frunze de patrunjel, putin pesmet, sare, piper, un varf de cutit de boia dulce de ardei.

Preparare: Am calit intr-o tigaie cu putin ulei ceapa tocata marunt si usturoiul pisat, cand s-au inmuiat am adaugat boiaua, am mai lasat un minut pe foc si am luat tigaia deoparte. Am scurs fasolea de apa si am amestecat-o cu ceapa calita, patrunjelul, sare si piper apoi

am pasat totul cu blenderul pana am obtinut o compozitie cremoasa. Am tapetat o tava cu hartie de copt, am asezat deasupra foaia de placinta, am presarat-o cu putin pesmet si am turnat continutul de fasole in tava intr-un strat uniform. Am presarat pesmet pe toata suprafata tartei si am sigilat marginile cu aluatul in exces de jur imprejur.

 

Am bagat tava la cuptor (preincalzit) la 180-200 grade timp de 30-40 minute, pana cand foaia de placinta si pesmetul se rumenesc.
Am scos-o din cuptor si am lasat-o sa se raceasca putin in tava in care am copt-o apoi am scos-o din tava, am taiat-o felii si am garnisit-o cu felii de castraveti murati...absolut grozava! Castravetii murati in aceasta combinatie completeaza de minune fasolea in crusta de placinta!


Sa aveti pofta!

Trandafiri cu mere- de post




Cui nu-i plac trandafirii?! Daca mai sunt si dulci, numai buni de mancat, cu atat mai bine. O reteta simpla dar de mare efect.

Ingrediente: pt. 6 bucati - 1 foaie pt placinta ( fara oua si lapte, doar cu grasimi vegetale), 2 mere, 2 linguri de zahar, 1 lingurita de margarina, 1 canita de apa, 1 varf de cutit de scortisoara, zeama de la 1 lamaie.

Preparare: am spalat merele, le-am curatat de coaja, le-am taiat in doua, am scos cotorul si le-am taiat felii subtiri. Am turnat deasupra sucul de lamaie si le-am lasat la inmuiat 10 minute. Le-am scurs si am pus merele intr-o tigaie cu zaharul, scortisoara,margarina si apa lasandu-le pe foc 10 minute, sa se inmoaie merele. Am scos cu o paleta feliile si le-am pus la racit pe o farfurie.

Intre timp am intins foaia de placinta pe o hartie de copt si am taiat 3 cercuri de aproximativ 3 degete grosime, apoi primul cerc (din exterior spre interior) l-am taiat in 3 parti egale, al doilea cerc in doua si cercul din mijloc l-am lasat asa cum e doar l-am crestat intr-o parte ca sa nu fie intreg. Pe o foaie de copt am luat fiecare bucata in parte si am trecut la formarea trandfirilor. Am asezat bucatile de mere pe jumatate din suprafata,( pe margine), capetele fiind putin suprapuse.

Am intors aluatul ramas peste mere, apasand usor, sa se inchida bine apoi am rotit de la un capat la altul formand trandafiri. Am procedat la fel cu toate bucatile obtinand 6 trandafiri.

I-am asezat in tava pe hartie de copt, i-am presarat cu zahar (daca aveti zahar cu granule mai mari) si i-am pus la cuptor (incins) la 180 grade timp de 20-30 minute, pana capata o culoare aurie.  
Sunt grozav de aromati, puteti sa-i serviti calduti cu putina scortisoara deasupra, fiind la fel de gustosi si dupa ce s-au racit. Sa aveti pofta!




Morcovi baby la cuptor cu miere si migdale




Morcovul este recunoscut pt proprietatile sale benefice pt sanatatea noastra, in bucatarie fiind foarte des folosit la gatitul diverselor mancaruri. Astazi va spun cum sa preparati morcovii baby pentru a obtine o garnitura plina de savoare pentru carne, fripturi sau peste la cuptor sau la gratar. In zilele de post puteti sa-i mancati ca fel principal, fiind foarte gustosi si plini de vitamine.

Ingrediente : pt. 4 persoane - 900 gr morcovi baby (2 pungi congelati), 4-5 linguri ulei de masline (sau de floarea soarelui), 2 linguri de otet, 3 linguri miere de albine, sare, piper, 30 gr migdale taiate (optional).

Preparare: am lasat la decongelat morcovii , i-am pus intr-o tava si i-am condimentat cu ulei, sare si piper amestecand bine.
Am bagat tava la cuptor (preincalzit) la 190 grade timp de 20 minute. Intre timp am pregatit intr-o farfurie un dressing amestecand mierea cu otetul pana la omogenizare. Am scos tava din cuptor, am turnat dressingul peste morcovi, am amestecat si am pus tava din nou la cuptor pt. alte 30 minute.

Cand au fost gata, i-am scos din cuptor si le-am presarat cu migdale taiate si putin piper. E de preferat sa-i serviti calduti, alaturi de preparate din carne sau peste. Au un gust dulce acrisor si sunt foarte crocanti. Sa aveti pofta!


marți, 23 aprilie 2013

Chec negru cu stafide - de post


A doua dintre retetele pentru a indulci o zi de post este un chec ciocolatos (cu muuuulta cacao ) cu stafide care cu siguranta va va uimi prin textura sa umeda si pufoasa...de gust nu mai zic nimic, va las sa va convingeti singuri! Chec negru pentru un post mai putin negru! :-D

Ingrediente: 200 gr faina, 250 gr zahar, 75 gr cacao, 1 plic praf de copt, 380 ml lapte de soia (eu am avut cu gust de ciocolata,daca nu aveti puteti pune si simplu dar culoarea blatului va fi mai deschisa), 50 ml suc de portocale, 40 ml ulei, 1 lingura esenta de vanilie, 200 gr stafide, coaja rasa de la 1 lamaie, 1 lingura margarina cu care vom unge tava de chec.
pt glazura-100 gr cioclata neagra, 1 lingura margarina rece.

Preparare: intr-un bol amestecam faina, zaharul, cacao si praful de copt, in alt vas amestecam laptele de soia, uleiul, sucul de portocale si esenta de vanilie. Unim cele doua compozitii turnand faina pe rand, printr-o sita rara si amestecam pana o incorporam pe toata.

La sfarsit adaugam stafidele si coaja de lamaie apoi turnam aluatul intr-o tava de chec unsa in prealabil cu margarina si tapetata cu faina. Punem tava la cuptor (preincalzit) la 160 grade timp de 40 minute, dupa care facem proba cu scobitoarea, daca ramane uscata checul e gata, daca se lipeste aluat de ea mai lasam checul la cuptor la 180 grade  (faceti proba din cand in cand )pana cand scobitoarea iese curata. Am scos tava din cuptor si am lasat checul sa se raceasca in tava.  Nu se vede foarte bine aici pt ca pozele sunt putin mai neclare, le-am facut seara tarziu si n-a fost suficienta lumina dar o sa obtineti un chec de culoare foarte inchisa, un negru intens, nu va speriati! :-D

Cand s-a racit, l-am scos din tava si l-am asezat pe o farfurie. Am topit 100 gr ciocolata neagra (eu folosesc ciocolata neagra de la Lidl si sunt foarte multumita de rezultat) pe baie de aburi si am ametecat-o cu 1 lingura de margarina rece. Veti observa ca se ingroasa foarte repede. Cu o lingurita am intins ciocolata pe deasupra , formand valuri neregulate, apoi cu o pensula am intins ciocolata si pe margini. Am asteptat cateva minute sa se raceasca putin glazura apoi l-am bagat la frigider sa se intareasca de tot.


Am decorat checul cu felii de capsuni si trandafiri de ciocolata neagra (o sa va spun cu alta ocazie cum puteti sa-i faceti acasa).

E tare, tare bun..stafidele sunt grozave iar ciocolata crocanta de deasupra e delicioasa!


Chec negru pentru un post mai putin negru! :-D



Sa aveti pofta mare!




Sorbet de capsuni


Dimineata am postat o poza ce infatisa 3 moduri de a indulci o zi de post prin intermediul a 2 retete apetisante. Azi va propun una dintre ele, un sorbet de capsuni super racoritor, cu un gust desavarsit, numai bun pentru zilele cu soare. Sorbetul (sorbetto) a fost introdus de arabi in Sicilia, este un preparat care se face din fructe, apa si zahar, la care se mai poate adauga albus de ou sau frisca pentru a fi mai consistent. Fiind in perioada de post, am ales varianta cea mai simpla, dar nu mai putin gustoasa.

Ingrediente: 1 kg capsuni, 150 gr zahar, zeama de la 1 lamaie.

Preparare: am spalat si curatat capsunele de frunze si le-am pasat cu blenderul. Am pus intr-o cratita la foc mediu zaharul si zeama de lamaie, pana s-a topit de tot zaharul si am obtinut un sirop.

 L-am lasat puti la racit apoi am amestecat cele doua compoziti, le-am pus intr-o caserola de plastic cu capac si am bagat caserola la congelator. Dupa doua ore am scos recipientul si am amestecat continutul apoi l-am pus iar la congelator. L-am lasat de seara pana dimineata apoi l-am scos si l-am mai mixat o data cu blenderul ca sa se sparga cristalele de gheata. Mixati continutul inainte de a servi sorbetul.

Daca vreti o consistenta mai groasa mixati doar putin apoi cu lingura pt inghetata formati globuri pe care le serviti in cupe decorand cu menta si ciocolata neagra (eu am facut un trandafir).



 Daca doriti o consistenta mai cremoasa, pe care sa o sorbiti cu paiul mixati mai mult si eventual adaugati putin vin spumant sau suc de portocale. Veti obtine o bautura fina si racoritoare.



Oricare varianta ati alege, va veti racori cu siguranta! Sa aveti pofta! :-D




sâmbătă, 20 aprilie 2013

Oua Kinder cu surpize de Pasti :-D




Dupa Tiramisu in ou de ciocolata, iata inca o idee super simpatica pentru un desert de Paste, de data asta un Cheesecake in ou Kinder, super aratos si care arata la fel ca un ou fiert, cu albus si galbenus. Cu desertul asta sigur o sa uimiti pe toata lumea ! Mie mi-a placut tare tare mult ! :-D

Ingrediente : 6 oua Kinder
 pt. albus : 150 gr branza Philadelphia (sau mascarpone), 30 gr zahar, 125 ml frisca lichida, 1lingurita zeama de lamaie, 1 lingurita esenta de vanilie.
pt. galbenus : 2 jumatati de piersica din compot, 20 gr unt.

Preparare: Cu un cutit tinut cateva minute in apa fierbinte (il stergeti de apa) am taiat partea superioara a oului apoi am pus ouale la frigider in folie de aluminiu, sa stea la rece pana am facut crema.


Crema pt albus : am amestecat branza cu zaharul si zeama de lamaie, am batut frisca spuma si am amestecat cele doua compozitii amestecand incet.


Am scos ouale de ciocolata de la frigider si le-am umplut cu crema de branza (puneti crema cu o lingurita, apasand incet si avand grija sa nu ramana goluri) . Am nivelat bine suprafata si am infasurat fiecare ou in folie de plastic apoi le-am bagat la congelator timp de o ora sa se intareasca crema. 

Intre timp am facut crema pt galbenus : am pasat piersicile si le-am pus intr-o oala la foc mic impreuna cu untul. Am lasat pe foc continuand sa amestec pana s-a topit untul. Am luat oala de pe foc, am turnat continutul intr-un bol si am bagat crema la frigider sa se inchege putin (nu trebuie sa fie foarte groasa, sa aiba textura unui galbenus moale).

Dupa o ora am scos ouale de la congelator (lasati folia pe ou ca sa nu se lipeasca de degete ciocolata de la schimbul de temperatura) si cu un cutit am scobit o gaura in mijloc, apoi am umplut-o cu crema de piersici avand grija sa nu se amestece cele doua creme. A pus ouale umplute la frigider inca o ora doua, pana s-au consolidat cele doua creme , am desfasurat folia de plasti apoi le-am servit in suporturi pt oua fierte (gasiti in magazine, daca nu, puteti face o baza din staniol pt fiecare ou ca sa nu se rastoarne ).

E important sa le tineti la frigider pana in momentul servirii.


Cele doua creme se completeaza de minune si arata intr-un mare fel, nu-i asa? :-D Eu una sunt fan convins!


Cine ar zice ca e un desert?! :-D

Sa aveti pofta ! :-D Masa de Paste va fi cu siguranta de neuitat!