vineri, 15 martie 2013

Tort de mere-reteta copilăriei ;D




Cand eram copii mama ne făcea aproape in fiecare sâmbăta ceva dulce, din ingrediente simple sau ce avea prin camara. Tortul cu mere era preferatul tuturor, am crescut cu el si o sa imi ramana mereu in minte. De sarbatori cand ne adunam toti la masa tortul cu mere este si acum de nelipsit. Asa ca a venit rândul meu sa-l fac mai departe, azi impartasesc cu voi reteta copilăriei !

Ingrediente: 10-11 mere întregi , ( sa acopere tot fundul tavii ), 300gr zahăr pt caramel, 8 lg zahăr pt blat, 6 oua, 8 lg faina, 2 lg apa, 10 gr praf de copt, coaja rasa de la 1 lămâie, un pic de unt, câteva linguri de dulceata de prune. Pt ornat frisca si câțiva biscuiti maruntiti.

Preparare: mai întâi am curatat merele de coaja, am scos cotorul si in locul lui am pus câte o lingura de dulceata ( cât sa se umple ) si un vârf de cuțit de unt deasupra .
 Am pus merele deoparte si am făcut caramelul direct in tava in care am copt tortul ( am lăsat zaharul in tava pe aragaz si am amestecat pana am obținut o consistenta aurie: nu-l lăsați prea mult pe foc pt ca se amaraste si oricum trebuie sa se mai topeasca si in cuptor ulterior ). Am asezat merele in tava cu caramelul cu fata umpluta in sus apoi le-am dat la cuptor pana s-au inmuiat ( 220 grade ).
In timp ce se rumeneau merele, am făcut blatul. Am separat albusurile de galbenusuri, am batut bine galbenusurile cu praful de copt si coaja de lămâie cu o lingurita ca la maioneza ( nu cu mixerul ) pana cand s-au facut spuma. Într-un alt vas am mixat albusurile cu zaharul si doua linguri de apa (mixati pana cand spuma nu se dezlipeste de fundul vasului atunci cand îl întoarceti cu fata in jos ).
Am incorporat galbenusurile peste albusul spuma amestecand cu grija de jos in sus apoi am adăugat si faina.
 Compozitia obținută am turnat-o peste merele deja rumenite ,am nivelat si am băgat tava la cuptor la 150 grade cam 30-35 minute.
 Cand s-a copt blatul, l-am scos din cuptor, am pus o farfurie sub tava si am întors tava cu fundul in sus, astfel încât merele sa fie deasupra. Am lăsat sa se raceasca bine tortul dupa care m-am apucat de ornat. Am bătut frisca si cu seringa de patiserie am îmbrăcat in frisca marginile cum m-am priceput mai bine apoi am presarat biscuiti faramitati de jur imprejur. Mi-a plăcut mult partea de deasupra fără frisca, sa se vadă bine merele caramelizate..
..dar fiindcă mi-a rămas multă frisca si era tortul pt ziua de naștere a sotului meu ;D pana la urma am ornat si partea de deasupra.

Gata! Ați văzut ce simplu a fost ?;D Rezultatul e fenomenal..merele întregi sunt senzationale, caramelul insiropeaza blatul iar frisca completează de minune întreg ansamblul ! Va mai spun doar atat: trebuie încercat!!!! ;D Sa aveți pofta





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va place sau aveti ceva de spus? Lasati un comentariu! :-D Multumesc!