luni, 23 decembrie 2013

Ferrero Rocher





Ferrero Rocher..cred ca toata lumea a gustat macar o data aceste delicioase bomboane invelite in ciocolata si alune. Binenteles ca pretul lor din comert e destul de ridicat asa ca de ce sa nu le facem acasa? :-D Aceasta reteta sigur va va convinge! Nici nu o sa va dati seama de diferenta! Si avem nevoie doar de 4 ingrediente, nimic mai mult, simplu si bun, la indemana oricui! 

Ingrediente: pt. 28-30 bucati - 200 gr ciocolata cu lapte, 100 gr nutella ( sau finetti ), 30 alune de padure intregi, 100 gr napolitane cu crema de cacao/ alune, 250 gr alune de padure prajite si tocate marunt.

Preparare: eu am facut doar jumatate din cantitate pentru ca aveam si Raffaello asa ca toate pozele de aici vor fi raportate la jumatate din ingredientele de baza. Mai intai am pregatit cele 30 de alune intregi astfel: am pus apa intr-o oala si am lasat-o pe foc pana a dat in clocot, am pus alunele cu coaja inauntru si le-am lasat 3 minute la oparit apoi le-am scos din apa si le-am curatat de coaja ( prin acest procedeu coaja se indeparteaza foarte usor) . O data curatate de coaja le-am pus in tava cu hartie de copt si le-am aurit cateva minute la cuptor, sa fie crocante. Daca aveti alune de padure decojite atunci nu mai trebuie sa urmati acesi pasi, doar sa le auriti cateva minute la cuptor. 


Intr-un castron am amestecat 200 gr alune prajite si tocate marunt ( 50 gr alune lasati-le deoparte) cu napolitanele sfaramate cu mana, am adaugat nutella si am amestecat bine totul. Daca vi se pare ca amesteul nu e foarte bine legat mai adaugati putina nutella. Am acoperit castronul cu o folie transparenta si l-am bagat la frigider aproximativ 30-60 minute, pana cand e suficient de tare sa se formeze bomboanele.




 Oricum amestecul va fi destul de granulos. Am luat putin amestec intr-o lingura si am pus o aluna intreaga in mijloc si am strans bine amestecul in mana pana am obtinut o bommboana rotunda si bine inchegata. Am pus bomboanele pe o farfurie si le-am bagat la frigider 30-40 minute sa se intareasca.


 Am topit ciocolata pe baie de aburi si am amestecat-o cu cele 50 gr de alune puse deoparte. Am trecut bomboanele prin acest amestec apoi le-am pus pe o hartie de copt si am asteptat sa se intareasca ciocolata. Nu le bagati la frigider dupa ce ati pus ciocolata, lasati-le la racit la loc racoros, pentru ca ciocolata va face condens iar cand le veti servi vor arata destul de "transpirate" si deloc estetice la vedere.




 Eu le-am tinut afara pana cand s-a intarit ciocolata, apoi le-am pus in hartiute maronii si le-am asezat pe un platou, le-am acoperit cu staniol si le-am pastrat afara pana in momentul servirii. 




Sunt crocante si delicate in acelasi timp! Sigur veti face o impresie buna oaspetilor!



Sa aveti pofta! :-D



duminică, 22 decembrie 2013

Raffaello - mai bun decat originalul!!!




Mai e putin pana la Craciun asa ca toata lumea face ultimele pregatiri. Daca ati ramas in pana de idei  bomboanele Raffaello sunt perfecte pentru a astepta colindatorii.Sunt mult mai ieftine decat cele din comert, usor de preparat si de mare efect pentru a va impresiona oaspetii. E cea mai apropiata reteta de original, garantat 100 % , pentru mine e chiar mai buna decat originalul.

Ingrediente: 50-55 bucati - 250 gr unt ( la temperatura camerei ), 150 gr zahar pudra, 200 gr lapte condensat ( sau lapte praf dar va schimba putin consistenta ,120 gr napolitane cu crema de vanilie, 200 gr nuca de cocos, 100 gr migdale intregi (50-55 buc ), nuca de cocos pt ornat ( 50-100 gr ).

Preparare: Intr-un castron am amestecat bine untul cu zaharul pudra pana am obtinut o consistenta spumoasa. Am adaugat laptele condensat si am amestecat putin apoi am adaugat nuca de cocos , am incorporat-o apoi am pus si napolitanele maruntite bine cu mana


Am obtinut o consistenta destul de umeda ( daca veti folosi lapte praf poate ca nu va avea aceeasi consistenta ). Am acoperit castronul cu o folie transparenta si l-am pus la frigider 1-2 ore pana cand s-a intarit amestecul.


Cand amestecul a fost suficient de tare pentru a forma bomboanele am luat cate o lingura si am format bomboanele, punand cate o migdala in fiecare bomboana. Le-am asezat pe o tava ,am bagat tava la frigider pana cand s-au intarit apoi le-am tavalit prin nuca de cocos. 


Le-am pastrat la frigider si le-am scos doar in momentul in care le-am servit pentru a-si mentine gustul crocant. 




Absolut delicioase! Trebuie neaparat sa le incercati, sigur nu va va parea rau! 
Sa aveti pofta! 











vineri, 13 decembrie 2013

Biscuiti fragezi cu crema de portocale





Daca poftiti la niste biscuiti fragezi cu o crema fina ati nimerit exact unde trebuie. Acesti biscuiti multumesc pe toata lumea, chiar daca tineti post va veti putea bucura cu siguranta de gustul parfumat si delicat.

Ingrediente -pt.aluat : 230 gr unt/margarina ( la temperatura camerei ), 270 gr faina, 135 gr zahar pudra, , 1 praf de sare, 1 lingurita esenta de portocale sau 2 linguri suc de portocale.
-pt.crema : 110 gr zahar, 25 gr amidon de porumb, 120 ml apa, 25 gr unt/margarina, 120 ml suc de portocale ( sucul de la 2 portocale medii ), coaja rasa de la 1 portocala.

Preparare: am incalzit cuptorul la 200 grade. Intr-un bol incapator am mixat untul/margarina cu zaharul pudra la viteza medie pana a devenit spumos. Am adaugat sucul de portocale ( sau esenta) si am mixat putin. Am incorporat faina cernuta putin cate putin si sarea. Aluatul fiind prea moale l-am acoperit cu o folie transparenta si l-am bagat la frigider 1-2 ore pana s-a intarit.


Din aluatul suficient de tare am format bilute, le-am pus in tava pe hartie de copt si le-am aplatizat putin cu dosul palmei.


Am bagat tava la cuptor timp de 8-10 minute pana cand s-au rumenit usor pe margine. Le-am scos din tava si le-am lasat pana s-au racit complet.



Pentru crema : am pus intr-o cratita toate ingredientele si le-am lasat la foc mediu pana s-a topit zaharul si untul si a inceput sa fiarba. Am lasat sa fiarba 1 minut apoi am luat cratita de pe foc si am lasat crema la racit cam 10-15 minute. Am umplut cate doi biscuiti cu crema si i-am presarat cu putin zahar pudra.




Sunt atat de buni si aromati ca nici n-o sa va dati seama ca sunt de post. 




Crema de portocale este delicata si suuuper parfumata! Sa aveti pofta! 








Crinkle cookies


Dupa deliciosii Bulgari de zapada ,ramanand in zona fulgilor de nea va propun si acesti crinkle cookies, niste biscuiti ciocolatosi cu aspect prafuit de zapada, numai buni de pus sub brad in asteptarea lui Mos Craciun! Daca nu ati fost cuminti acesti biscuiti pot fi ultima voastra sansa de a-l ademeni! :-D

Ingrediente: 420 gr faina, 40 gr cacao, 8 gr praf de copt ( 1/2 plic ), 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu, 1/2 lingurita sare, 170 gr de unt (la temperatura camerei), 240 gr zahar, 3 oua, 1 lingura de lapte, 2 linguri esenta de vanilie, zeama de la 1 lamaie medie, 180 gr ciocolata alba ( taiata bucati mai mari), 220 gr zahar pudra, 100 gr zahar granulat.

Preparare: intr-un vas am amestecat faina, cacaoa, praful de copt, bicarbonatul si sarea apoi l-am lasat deoparte. Intr-un alt vas am mixat untul cu zaharul ( 240 gr) pana a devenit spumos. Am adaugat ouale, cate unul pe rand continuand sa mixez dupa adaugarea fiecarui ou. Am pus laptele, esenta de vanilie si zeama de lamaie amestecand bine totul. La sfarsit am incorporat si amestecul de faina din vasul lasat deoparte putin cate putin .



Am pus si ciocolata alba taiata bucati maricele, am amestecat apoi am acoperit vasul cu o folie transparenta si l-am bagat 2 ore la frigider sa se intareasca aluatul.


Cand aluatul s-a intarit suficient am format bilute nu foarte mari , le-am dat prin zahar si apoi prin zahar pudra. E important acest procedeu pentru a obtine efectul de pete albe pe biscuiti dupa copt. Trebuie trecuti mai intai prin zahar tos si apoi prin zahar pudra deoarece zaharul tos se va topi la coacere dar cel pudra va ramane si dupa coacere. Am pus fiecare biluta in tava pe hartie de copt lasand spatiu suficient intre ele pentru ca vor creste destul de mult la coacere. 


Am bagat tava la cuptor ( preincalzit ), la 175 grade timp de 13-15 minute. I-am scos din cuptor si i-am lasat la racit pe hartia de copt.


La coacere se formeaza niste crapaturi care le dau acest aspect patat cu zahar pudra. Mie mi-au placut tare mult! Sa aveti pofta! 




Bulgari de zapada





Buna dimineata! Peste tot in Romania ninge, la mine e doar putina bruma dimineata...asa ca avand nostalgia zapezii am zis sa fac niste bulgari de zapada dar care se topesc in gura! :-D Acesti biscuiti ( de post sau nu, alegeti voi ) sunt absolut senzationali si va vor insenina cu siguranta o zi friguroasa de iarna.

Ingrediente: 230 g unt/magarina ( la temperatura camerei ), 135 gr zahar pudra, 1/2 lingurita de sare, 100 gr migdale (maruntite fin), 1 lingura esenta vanilie, 1 lingura esenta migdale, 270 gr faina.

Preparare: am mixat untul (la temperatura camerei) int-un bol cateva minute, putin cate putin adaugand zaharul pudra si sarea pana cand a devenit spumos. Am adaugat migdalele, esenta de vanilie si migdale, am mixat putin apoi am incorpoat si faina cernuta, pe rand 


pana am obtinut un amestec omogen. Din acest amestec am format bilute ( atentie la marimea lor pentru ca vor creste destul de mult-daca doriti biscuiti mai mai faceti bilute cam cat o nuca, asa cum le-am facut eu iar daca doriti biscuiti mai mici reduceti cantitatea la jumatate) pe care le-am asezat in tava bine distantate intre ele si le-am bagat la cuptor (preincalzit) la 160 grade timp de 20-25 minute 



pana cand vedeti ca se rumenesc usor pe margine. I-am scos din tava cu tot cu hartia de copt, am asteptat 3 minute sa se raceasca putin


apoi i-am "nins" cu zahar pudra din abondanta cat mai sunt calzi.



Daca o sa faceti bilute cat jumatate de nuca veti obtine biscuitii din imagine, mai mici dar la fel de gustosi.




Cam asta ar fi diferenta de marime intre cele doua feluri. Eu am incercat ambele variante dar mi-au placut tare mult cei mai mari pt ca seamana atat de bine cu niste bulgari de zapada . Din aluatul acesta mie mi-au iesit 30 biscuiti mari si 30 mici, dar s-au topit repede..si nu de la caldura! :-D




Sunt atat de frumosi incat  parca si Mosul ar pofti la niste bulgari de zapada! :-D Sa aveti pofta! 





luni, 9 decembrie 2013

Cornulete fragede cu nuca, vanilie si rom


De 1 Decembrie s-a sarbatorit si hramul bisericii din oraselul in care locuim asa ca fiecare a dus cate ceva de post pentru masa festiva. Eu am facut niste cornulete cu nuca, vanilie si rom , mai mult la nimereala pentru ca nu mai facusem pana atunci cornulete. Poate a fost norocul incepatorului dar mi-au iesit atat de fragede si bune ca am zis ca trebuie sa postez neaparat reteta. Este din caietul cu retete a mamei mele si sigur o sa va placa! 

Ingrediente: 250 gr margarina ( temperatura camerei ), 100 gr zahar pudra, 150 gr nuca macinata, 350 gr faina, 1 lingura esenta de rom, 1 lingura esenta de vanilie, 1 lingura zeama de lamaie, 1 varf de cutit de bicarbonat de sodiu, zahar pudra pentru "tavalit".

Preparare: am amestecat bine margarina cu zaharul pudra pana am obtinut o consistenta cremoasa, am adaugat nuca macinata, esenta de rom si esenta de vanilie apoi am incorporat faina.



Am stins bicarbonatul in zeama de lamaie si am amestecat la compozitie. Am obtinut un aluat destul de compact dar lipicios. Am format cu mana cate un cilindru pe care l-am rasucit dandu-le forma unei semilune. Le-am asezat in tava pe hartie de copt si le-am copt la 180 grade timp de 12-15 minute, pana se rumenesc putin. 



Le-am lasat sa se raceasca putin si le-am "tavalit" cu grija ( pentru ca sunt foarte fragede) prin zahar pudra. Drept sa va spun eu nu prea ma dau in vant dupa cornulete, iar daca le mananc le prefer fara zahar pudra dar aceste cornulete de post sunt perfecte asa cum sunt, cu siguranta o sa mai fac si altadata! Sunt atat de fragede ca se topesc in gura! Sa aveti pofta!



duminică, 8 decembrie 2013

Candy Apple Pie




Dupa o Prajitura magica , m-am gandit sa continui in acelasi context cu o alta reteta demna de magia sarbatorilor . La o crusta crocanta de biscuiti adaugand mere, scortisoara, caramel si nuci , o crema de branza parfumata de vanilie si imbracand totul in frisca veti obtine un altfel de cheesecake, o prajitura cu un gust memorabil. Si pentru ca reteta este americana am pastrat titlul si reteta originala inlocuind doar nucile Pecan cu nucile noastre.

Ingrediente: blat- 160 gr biscuiti digestivi, 3 linguri de zahar brun, 1/2 lingurita scortisoara, 80 gr unt, 100 gr samburi de nuca (prajita), topping de caramel;
umplutura de mere - 4 mere ( curatate de coaja si taiate felii subtiri ), 75 gr unt, 90 gr zahar brun, 1/4 lingurita sare, 1 lingurita scortisoara;
crema de branza- 250 gr crema de branza (eu am pus Mascarpone), 1 lingura esenta de vanilie, 1 ou, 1 lingura zeama de lamaie, 50 gr zahar;
pt ornat- 180 ml frisca lichida, 2 linguri zahar (daca aveti frisca gata indulcita nu mai puneti zahar), topping de caramel, cativa samburi de nuca (prajita).

Preparare: am pornit cuptorul la 190 grade apoi am maruntit biscuitii cu un robot de bucatarie . Intr-un vas i-am amestecat cu zaharul, scortisoara si untul topit pe baie de aburi. I-am pus intr-o tava rotunda (22 cm, de preferat cu un cerc care se deschide pentru a fi mai usor de scos din tava) tapetata cu unt si hartie de copt avand grija sa acopar bine fundul tavii dar si 2-3 centimetri pe margine (cat ne ajung biscuitii). Am bagat tava la cuptor timp de 6-8 minute pana se aureste putin blatul. Am scos tava din cuptor si am lasat-o deoparte pana s-a racit complet. Cand s-a racit am stropit blatul cu topping de caramel (puneti mai mult sau mai putin dupa cum va place)


si am pus deasupra nuca (prajita si taiata bucati mai mari) apoi am bagat tava la frigider pana cand am terminat de facut umplutura de mere. 


Pentru umplutura de mere am pus untul, zaharul, sarea si scortisoara intr-o cratita la foc mediu. Am amestecat cu o lingura de lemn pana cand s-a topit zaharul apoi marind putin focul am adaugat merele feliate si am mai lasat pe foc 15-20 minute pana cand merele s-au inmuiat bine, continuand sa amestec. Am oprit focul si le-am lasat deoparte 10 minute la racit apoi le-am turnat in tava peste stratul de nuca.



In timp ce tava mai statea putin la frigider, am redus focul la 170 grade si am facut crema de branza : intr-un vas am amestecat cu mixerul (viteza mica) branza mascarpone cu zaharul pana a devenit cremoasa. Am adaugat oul, zeama de lamaie si vanilia mixand inca 1 minut sa se amestece bine toate. Am turnat amestecul in tava peste umplutura cu mere, am nivelat bine 


si am bagat tava la cuptor pentru 30 de minute pana s-a rumenit deasupra (introduceti un cutit si daca iese curat e gata). Am scos-o  din cuptor si am lasat-o  in tava pana s-a racit complet apoi am scos-o din tava si am bagat-o in frigider 4 ore 




dupa care am scos-o si am decorat-o cu frisca batuta, topping de caramel (am format niste cercuri apoi cu un cutit am marmorat totul ) si bucati de nuca prajita presarate la intamplare.




Cam asta a fost tot! Puteti sa o feliati si sa va bucurati de gustul senzational!:D




E prajitura perfecta pentru un :



sau un :




Sa aveti pofta!

sâmbătă, 7 decembrie 2013

Prajitura magica



Aceasta prajitura este una foarte faimoasa pe blogurile italiene, fiind considerata magica pentru ca toata magia o face cuptorul. La coacere se formeaza trei straturi cu texturi diferite : unul mai gelatinos, ca o budinca, al doilea ca o crema si deasupra un blat pufos fara ca noi sa facem nimic. Trebuie doar respectata cu precizie ordinea si felul in care se pun toate ingredientele. Intr-adevar magic! :-D

Ingrediente: 4 galbenusuri ( temperatura camerei) , 150 gr zahar, 1 lingura de apa, 125 gr unt, 115 gr faina 00, 2 linguri esenta de vanilie, un praf de sare, 500 gr lapte, 4 albusuri ( temperatura camerei ), 1/2 lingurita de otet, zahar pudra pt. ornat.

Preparare: am topit untul pe baie de aburi si l-am lasat la racit. Am incalzit putin laptele si l-am lasat deoparte. Am mixat galbenusurile cu zaharul pana am obtinut o compozitie spumoasa. Am turnat lingura de apa, untul topit si racit mixand cateva minute sa se incorporeze apoi am adaugat si faina cernuta putin cate putin continuand sa mixez. 



Am pus sarea, esenta de vanilie si am adaugat laptele, putin cate putin continuand sa mixez. Am obtinut un amestec destul de lichid.


Am batut albusurile spuma (nu foarte tare) cu otetul si le-am adaugat in 3 transe amestecului dinainte amestecand de sus in jos cu o lingura de lemn. Am turnat compozitia intr-o tava rotunda (24 cm) tapetata cu putin unt si cu hartie de copt dar reteta originala prevede o tava patrata de 20x20 cm, dar eu am folosit cea pe care o aveam. Am bagat tava la cuptor (preincalzit) la 160 grade timp de 45-60 minute pana cand s-a copt bine deasupra. A mea s-a copt in 45 minute, dar depinde de cuptor.



Am lasat prajitura in tava pana cand s-a racit complet apoi am pus-o la frigider pt 1-2 ore. Am taiat-o bucati si am ornat-o cu zahar pudra.




Singurul minus al faptului ca am folosit o tava mai mare si rotunda a fost ca partea de deasupra a iesit putin mai subtire decat ar fi trebuit sa iasa, in rest a fost delicioasa. Incercati-o si voi si spuneti-mi cum vi s-a parut! :-D



Sa aveti pofta!