miercuri, 19 noiembrie 2014

Placinta de post cu mere




Si daca tot suntem la dulciuri de post, nu pot sa nu va tentez cu o placinta cu mere. Toata lumea a mancat macar o data o prajitura cu mere. De post sau nu este prajitura care imi aminteste de copilarie, de vremea cand ne bucuram si apreciam cu adevarat  lucrurile simple. Reteta asta este ceva mai light, cu foaie subtire, ceea ce o face fina si delicata dar umplutura strasnica, ceea ce o face mancabila la foc automat! :D


Ingrediente: 
pt. foi - 150 ml ulei, 150 ml apa, 350-400 gr faina 00 ( depinde de felul de faina, mie mi-au ajuns 350 gr ), 10 gr praf de copt, 1 vf cutit de sare.
pt.umplutura - 2 kg mere, 6-7 linguri de zahar, 1 sau 1 si 1/2 lingurita de scortisoara, 1 plic zahar vanilat sau putina esenta de vanilie.

Preparare : am curatat merele de coaja si le-am razuit ( razatoarea medie ), le-am stors de zeama si le-am pus intr-o cratita la calit cu zaharul, scortisoara si zaharul vanilat (daca puneti esenta de vanilie adaugati-o abia la sfarsit, dupa ce merele sunt calite ). Cantitatea de zahar si scortisoara puteti sa o mariti sau scadeti in functie de cat de acre sunt merele voastre si cat de dulce si aromat va place. Amestecati din cand in cand si lasati pe foc pana cand merele se inmoaie bine apoi lasati deoparte pana se raceste.


Am preparat aluatul pentru foi astfel: intr-un bol incapator am pus apa si uleiul apoi am incorporat pe rand faina amestecata cu praful de copt si sarea. Am amestecat cu un tel sa nu se formeze cocoloase pana cand aluatul s-a ingrosat, apoi am framantat cu mana 


pana am obtinut un aluat moale si elastic dar nu lipicios. Am impartit aluatul in doua parti egale si am rulat o prima foaie subtire de marimea tavii in care am copt placinta ( eu am folosit tava de la cuptor ). Am pus foaia in tava tapetata cu hartie de copt cu grija. 



Pe foaie am pus umplutura de mere rece, niveland bine, lasand 1 cm de aluat pe margine ca sa se lipeasca bine a doua foaie pe care am pus-o deasupra merelor. Am bagat tava la cuptor ( preincalzit ) la 180 grade timp de 30-40 minute, pana se rumeneste deasupra.


Am scos-o din cuptor si am lasat placinta in tava pana s-a racit, am taiat-o bucati si am presarat-o cu zahar pudra.




Puteti sa o taieti in forma care va place, gustul e acelasi : desavarsit! :-D





Ieftin, usor de facut, de post si prea buna! :-D




Sa aveti pofta! 













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va place sau aveti ceva de spus? Lasati un comentariu! :-D Multumesc!