miercuri, 19 noiembrie 2014

Placinta de post cu mere




Si daca tot suntem la dulciuri de post, nu pot sa nu va tentez cu o placinta cu mere. Toata lumea a mancat macar o data o prajitura cu mere. De post sau nu este prajitura care imi aminteste de copilarie, de vremea cand ne bucuram si apreciam cu adevarat  lucrurile simple. Reteta asta este ceva mai light, cu foaie subtire, ceea ce o face fina si delicata dar umplutura strasnica, ceea ce o face mancabila la foc automat! :D


Ingrediente: 
pt. foi - 150 ml ulei, 150 ml apa, 350-400 gr faina 00 ( depinde de felul de faina, mie mi-au ajuns 350 gr ), 10 gr praf de copt, 1 vf cutit de sare.
pt.umplutura - 2 kg mere, 6-7 linguri de zahar, 1 sau 1 si 1/2 lingurita de scortisoara, 1 plic zahar vanilat sau putina esenta de vanilie.

Preparare : am curatat merele de coaja si le-am razuit ( razatoarea medie ), le-am stors de zeama si le-am pus intr-o cratita la calit cu zaharul, scortisoara si zaharul vanilat (daca puneti esenta de vanilie adaugati-o abia la sfarsit, dupa ce merele sunt calite ). Cantitatea de zahar si scortisoara puteti sa o mariti sau scadeti in functie de cat de acre sunt merele voastre si cat de dulce si aromat va place. Amestecati din cand in cand si lasati pe foc pana cand merele se inmoaie bine apoi lasati deoparte pana se raceste.


Am preparat aluatul pentru foi astfel: intr-un bol incapator am pus apa si uleiul apoi am incorporat pe rand faina amestecata cu praful de copt si sarea. Am amestecat cu un tel sa nu se formeze cocoloase pana cand aluatul s-a ingrosat, apoi am framantat cu mana 


pana am obtinut un aluat moale si elastic dar nu lipicios. Am impartit aluatul in doua parti egale si am rulat o prima foaie subtire de marimea tavii in care am copt placinta ( eu am folosit tava de la cuptor ). Am pus foaia in tava tapetata cu hartie de copt cu grija. 



Pe foaie am pus umplutura de mere rece, niveland bine, lasand 1 cm de aluat pe margine ca sa se lipeasca bine a doua foaie pe care am pus-o deasupra merelor. Am bagat tava la cuptor ( preincalzit ) la 180 grade timp de 30-40 minute, pana se rumeneste deasupra.


Am scos-o din cuptor si am lasat placinta in tava pana s-a racit, am taiat-o bucati si am presarat-o cu zahar pudra.




Puteti sa o taieti in forma care va place, gustul e acelasi : desavarsit! :-D





Ieftin, usor de facut, de post si prea buna! :-D




Sa aveti pofta! 













Cornulete de post cu dulceata de portocale



La inceput a fost dulceata... :-D Ca sa puteti profita din plin de gustul parfumat al dulcetii de portocale, va propun o reteta de cornulete de post simpla si la indemana oricui. E gata in cateva minute si aveti nevoie doar de doua ingrediente. Haideti sa vedem impreuna despre ce e vorba!


Ingrediente: 1 foaie rotunda de placinta sau foietaj de post (gasiti in comert ), 1 borcanel de dulceata de portocale ( evident puteti inlocui dulceata cu cea pe care o preferati daca nu aveti de portocale-desi e usor de facut acasa si merita osteneala :D , reteta o gasiti aici).

Preparare: am intins foaia pe masa de lucru si am impartit-o in 16 triunghiuri. Am pus mai bine jumatate de lingurita de dulceata in partea de sus a fiecarui triungi (aveti grija sa nu puneti prea multa dulceata pentru ca la coacere o sa iasa si o sa se arda, devenind amara ) si l-am rulat de la capatul mai gros spre cel mai subtire. Am pus cornuletele in tava pe hartie de copt  



si le-am bagat la cuptor (preincalzit ) la 200 grade timp de 15-20 minute  (uitati-va pe ambalajul foii de placinta sau foietaj folosit si urmariti instructiunile de coacere ) pana s-au rumenit.



Le-am pudrat cu zahar vanilat dupa ce s-au racit! 



Pot spune ca am facut bis si tris la cat sunt de bune! 




O reteta mai simpla nici ca se poate! Sa aveti pofta! :D


sâmbătă, 15 noiembrie 2014

Dulceata de portocale cu stafide si nuci



Iata ca am intrat in Postul Craciunului, vremea colindelor se apropie cu pasi repezi si mult dorita zapada se lasa asteptata. Vremea cadourilor bate la usa  asa ca va tentez cu o dulceata foarte parfumata si de sezon care cu siguranta o sa va indulceasca zilele. Poate fi un cadou deosbit pentru cei dragi, o surpriza home made pe care nimeni nu o va putea refuza!

Ingrediente pt. 6 borcanele de 170 ml: 2 kg portocale, 200 gr stafide, 4-5 linguri lichior de migdale (optional), 150 gr samburi de nuca ( taiata bucati mari si prajita putin in cuptor ), 800 gr zahar brun.

Preparare: mai intai am pus la inmuiat stafidele in apa amestecata cu lichiorul de migdale. Nu e obligatoriu sa puneti lichior, eu am pus pentru un plus de savoare. Am spalat si uscat portocalele cu un servetel apoi le-am razuit coaja, pe razatoarea mica ( puteti pune mai multa sau mai putina coaja de portocale, in functie de preferinta, eu am razuit coaja de la toate portocalele). Am curatat apoi portocalele de pielita alba ramasa, care este amara daca o lasati ( curatati-le ca pe un mar, taiati-le in doua pe orizontal si apoi cubulete,inlaturand mijlocul fibros ). Am pus toate cubuletele de portocale intr-o cratita si am lasat-o pe foc mic 30 minute amestecand din cand in cand pana s-au inmuiat si au lasat tot sucul. 



Am adaugat zaharul brun, stafidele scurse si coaja de portocale (puneți mai multa sau mai putina coaja, după cât va place de aromata ). Am amestecat cu o lingura de lemn si am mai lasat la foc mare inca 10-15 minute amestecand continuu sa nu se lege de cratita.



 Nu o lasati prea mult pe foc pentru ca se ingroasa ulterior in borcane dupa ce se raceste si riscati sa se intareasca prea tare. Am adaugat nuca ( taiata si prajita ), am amestecat bine si am turnat dulceata fierbinte in borcane. Am strans bine capacele si am intors borcanele pe un fund de lemn astfel incat racindu-se sa se formeze vidul si sa se poata pastra in camara cat mai mult timp. 



Va asigur ca n-o sa stea prea mult pe rafturile din camara! :-D 




Este foarte aromata si are un gust intens! 




Puteti sa o folositi la prepararea unor tarte, cornuri, sau pur si simplu langa un ceai fierbinte intinsa pe paine! Sa aveti pofta! :-D