Bine v-am regasit! A durat ceva vreme de la ultimele mele postari asa ca voi incerca sa recuperez. :-D De multa vreme tot vreau sa fac cascaval de casa dar nu gasisem inca o reteta care sa ma motiveze indeajuns sa o incerc. Saptamana trecuta am mancat o placinta cu smantana si cascaval razuit la o vanzatoare de placinte in piata...avea un gust sensational! Va spun drept ca nu m-am putut rabda sa nu o intreb ce fel de cascaval foloseste pt ca se intindea intr-un mare fel iar gustul mi se parea divin! Doamna foarte amabila mi-a explicat ca il facea ea acasa, nu era cumparat din comert! Hopa..am zis! Asta era secretul! Binenteles ca doamna foarte amabila mi-a explicat pe indelete toata procedura si iata ca m-a facut asa de curioasa ca a trebuit neaparat sa incerc si eu! Nu ma asteptam sa-mi iasa din prima incercare dar mi-a iesit un cascaval de toata frumusetea, si bunatatea binenteles! :-D Am fost atat de incantata de rezultat incat nu am putut sa nu impartasesc cu voi aceasta experienta!
Ingrediente : 15 l lapte de vaca, nefiert ( daca se poate sa strangeti si de seara si de dimineata astfel incat atunci cand il amestecati laptele sa fie mai acidulat ), 1/4 tableta Fromase ( pt inchegat laptele, o gasiti in farmacie ), 2 l apa, 1 ceasca de sare grunjoasa.
Preparare: am pus laptele intr-o oala incapatoare si l-am pus la incalzit la foc mic. L-am lasat sa se incalzeasca la 40 grade, atat de cald sa poti tine mana in el nu mai fierbinte. Am amestecat intruna in oala cu o paleta cu gauri timp de 3-5 minute apoi am lasat oala deoparte fara sa mai amestec timp de 30 minute.
Dupa acest timp laptele trebuie sa se transforme in iaurt ( samatisa ). Cu aceeasi paleta am amestecat bine sa sparg toate bucatile bine apoi am lasat sa se aseze toata branza pe fundul oalei. Bagati mana in oala dupa ce s-a asezat si verificati : trebuie sa fie trei sferturi de zer deasupra, daca nu e mai incalziti si mai spargeti cu paleta o data. ( Daca ati urmat toti pasii nu o sa trebuiasca sa il mai incalziti). Am strecurat branza printr-o sita mai rara sa se scurga bine zerul apoi am strecurat inca o data zerul scurs printr-o sita mai deasa ca sa nu ramana nici un pic de branza in zer.
am turnat-o intr-o oala cu apa incalzita ( nu clocotita ) in care am topit sarea grunjoasa. Am lasat oala pe foc si am continuat sa amestec cu o paleta pana s-a topit branza. O sa observati cum se intinde. Am luat branza cu paleta si am turnat-o in 3 boluri unse cu putina margarina ( ca sa se poata desprinde usor ). Nu am avut timp sa pregatesc alte forme asa ca am improvizat cu niste boluri.
Dupa 24 de ore le-am scos din forme si le-am pus pe o tava la uscat,
intorcandu-le de pe o parte pe alta pana capata o culoare galbuie. Se poate pastra la frigider sau la congelator si sa-l folositi cand va vine dorul! :-D Merge de minune ca aperitiv, in sandwich-uri sau in orice fel va place!
Imi spuneti va rog in cata apa cu sare ati pus branza taiata bucatele mici? Multumesc.
RăspundețiȘtergere