marți, 21 ianuarie 2014

Tortino cu interior lichid de ciocolata


Buna dimineata! Azi va propun un desert delicat si foarte ciocolatos!;D O adevarata incantare a papilelor gustative! Este grozav pentru a incheia o cina romantica dar si o masa obisnuita cu prietenii sau familia. Cine nu si-ar dori o prajiturica gen mufffin din care sa izvorasca o cascada de ciocolata?! ;D Singurul inconvenient ar fi acela ca se servesc caldute pentru ca magia sa functioneze, deci trebuie pregatite pe moment. Partea buna este ca aluatul il puteti pregati din timp daca doriti si tine la frigider ( cel mult 2 zile ) sau chiar pune aluatul in forme si pastra in congelator dar timpul de coacere in acest caz va fi putin diferit variind de la 12 ( aluatul facut pe moment) la 22 minute daca sunt congelate. Reteta este foarte usoara, ingredientele sunt la indemana oricui, prepararea este o joaca de copii DAR este foarte importanta coacerea pentru a obtine magicul interior lichid si exteriorul bine copt. oricum, va spun mai multe despre asta in randurile urmatoare. Iata reteta! 

Ingrediente pt 8 bucati : 240 gr ciocolata neagra ( de menaj ), 160 gr unt, 160 gr zahar, 40 gr faina, 4 oua, putin unt pt uns formele si 1-2 linguri cacao pt tapetat formele, forme pt muffin. 

Preparare: am pornit cuptorul la 180 grade apoi am taiat ciocolata neagra in bucati mici si am pus-o intr-un vas la topit pe baie de aburi. Cand s-a topit aproape de tot am adaugat untul taiat bucati si am amestecat pana s-a topit si untul.


 Am luat vasul de pe foc si am incorporat zaharul apoi am lasat vasul deoparte sa se raceasca putin. Intr-un caston am batut ouale intregi cu un tel ( un pic mai mult decat la omleta ) apoi le-am incorporat in ciocolata amestecand bine totul.


Am pus faina cernuta amestecand cu telul sa se incorporeze. Am uns formele cu putin unt si le-am tapetat cu cacao apoi am turnat amestecul in forme avand grija sa nu le umplem de tot, doar un pic mai bine de jumatate.



Acum vine partea cea mai importanta despre care am vorbit la inceput. Timpul de coacere este de 12 minute dar cum nu sunt toate cuptoarele la fel cel mai bine e sa faceti unul sau chiar doua de proba inainte de a le baga pe toate la cuptor. Dupa ce ati aflat exact temperatura la care trebuie coapte ca sa obtineti interiorul lichid  ( pentru ca repet, nu toate cuptoarele sunt la fel si in acest caz coacerea este partea care face diferenta) nu va mai trebui sa faceti probe. Eu am facut proba si la mine s-a copt perfect in 12 minute primul tortino asa ca  am bagat restul formele la cuptor tot pt 12 minute, nici macar 1 minut in plus!!! Am descoperit si un mic truc pentru a va da seama  cand sunt coapte suficient : cand s-au copt pe margine si interiorul este putin mai umed sunt gata. Sper sa va ajute toate aceste informatii si sa va iasa asa cum trebuie! :-D 




Dupa ce le-am scos din cuptor le-am lasat cateva minute in forme si apoi le-am servit caldute individual pe cate o farfurie. Cam asa arata inainte de a le intepa cu furculita! :D



Si asta e rezultatul final, imediat ce am intepat-o cu furculita cascada de ciocolata a tasnit din mijloc! Este magic gustul ciocolatos al victoriei! :-D Dar provocarea nu se opreste aici..urmeaza a doua parte Tortino de ciocolata 2 , o sa vedeti despre ce e vorba! Macar o data trebuie sa le incercati! Merge de minune cu o lingura de inghetata in parte sau un sos de fructe de padure! Mmmm..pe data viitoare! ;D Sa aveti pofta! 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va place sau aveti ceva de spus? Lasati un comentariu! :-D Multumesc!